subota, travnja 09, 2011

KOLAČI SA BRAČA

BRAČKA  TORTA

-10 žumanjaka
_10 žlica šečera
-40 dkg badema (mendula)
-1 žlica prezla(mrvice)...namočene u prošek
-korica od limuna
-10 bjelanjaka
________________________________________________________
Od  ove gornje smjese napravi  biskvit..........
_Peci na 180 stupnjeva otprilike sat vremena
________________________________________________________
Ohlađenu tortu prelij  sa  čokoladnom glazurom  i  ukrasi  rubove  sa oguljenim  bademima.Sa  ploškicama  od  badema  napravi  male  cvijetiće  po  rubovima torte............



BRAČKE  HROSTULE
-3 cijela jaja
-2 žutanjka
-5 vanilin šečera
-5 žlica svinjske masti(otopljene)
-5 žlica rakije
-brašna koliko smjesa popije
-korice i sok od limuna
-malo ruma
-ulje za prženje
-mljeveni šečer
--------------------------------------------------------------
Mikserom miješaj: jaja,žutanjke,vanilin šečer,svinjsku mast,rakiju,sok i koru od limuna,rum.Polako dodaj brašno  i  dalje dodaj  još  brašna  miješajući  tijesto  na ruke.....
Tijesto treba biti  glatko  i  odvajati  se  od  posude........
.............................................................
Tijesto  odvoji  u  5  malih  loptica  ,pokrij  ih  kuhinjskom  krpom  i  ostavi  da  se  tijesto  ne  osuši.........
-----------------------------------------------------------...
Lopticu  razvaljaj  sa  valjkom  što  možeš  tanje  i  reži  trake debljine 5  cm.Od  traka  zaveži  mašnice  ili  napravi  osmicu  ili  ih  samo  zarolaj u spiralu  i  peci  trake  u  vrućem  ulju...........
------------------------------------------------------------
Moraju  biti skroz  bijele  boje  a  ne  izgorene  i tamne...
Vadi  ih  vani  i  cijedi  na  papirnatoj  salveti....
pospi ih mljevenim  šečerom..........
Mogu  se  dugo  čuvati  u  kartonskim  ili  papirnatim  kutijama.......
____________________________________________________


TORTA OD  ROGAČA  I  MANDARINA

-12 bjelanjaka
-40 dkg šečera
--------------------------------------------------------------
Napravi  biskvit od gornje smjese  i  ispeci  u  zagrijanoj pećnici  na 100 stupnjeva i  peci 3 sata
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::.

KREMA
-12 žumanjaka
-25 dkg šečera
-15 dkg mljevenog rogaća
-50 dkg mandarina
-1 litra mlijeka
-7 žlica gustina
-1 margarin
...........................................................
Žumanjke,šečer i gustin  skupa  zamiješaj  i  skuhaj  u  vrućem  mlijeku.Kad se krema ohladi  izmiksaj u  nju  margarin.Podijeli kremu  u  2 dijela.U jedan dio kreme umiješajte rogač....
Na biskvit stavi kremu od rogača,mandarine,drugi dio kreme bez rogača  i  na kraju šlag.Dobro ohladite    i poslužite ....
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::